Stenar placeras ut i rum för att ”ge rätt energier”. Foto: Pablo Torres/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flyktingar healas på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

På asylboendet Englagård utanför Hallsberg utövar ägaren healing för att behandla flyktingarnas trauman och sjukdomar. I enstaka fall säger han sig även ha hjälpt till med att få kontakt med flyktingars döda släktingar.

Långt ute på landsbygden utanför Hallsberg ligger Englagård. I över tio år har det varit en kursgård dit människor söker sig för att utforska övernaturliga fenomen. Sedan en kort tid tillbaka är det också ett asylboende. Englagårds ägare heter Frank Hougen, han kallar sig själv medium, healer och guru.

Stenar ger energier

Vi blir guidade runt i lokalerna. I ett hörn står stenar som sägs ge rummet vi är i rätt energier. Frank Hougen berättar att han fick en uppenbarelse om att asylboendet skulle bli verklighet.

– Innan det här drog igång gick jag ned för den här trappen, då mötte jag en mamma, en ande. Som berättade att jag är här nu för att min man och dotter kommer att komma hit. Vid den tidpunkten var det inte säkert att det skulle bli av, det var inte klart med Migrationsverket. Men efter det mötet visste jag att det här kommer att bli av, säger Frank Hougen.

Han säger att han kan tala med döda och utföra healing där han använder andliga metoder för att behandla sjukdomar och trauman.

På vilket sätt kan ni använda den typen av kunskaper på de som kommer nu, flyktingarna? 

– Det har vi kunnat göra genom att i flera fall erbjudit healingbehandlingar för att faktiskt få hjälp med sitt läkande, sina inre processer, säger Frank Hougen.

Fått kontakt med döda släktingar

I enstaka fall, säger han, har han även erbjudit flyktingarna hjälp att få kontakt med sina döda släktingar.

– Det har varit människor som bor här som man har lärt känna mer personligt. Som har bett om den hjälpen. Då har det varit väldigt kraftfullt, men det har inte varit något som vi pratar om offentligt, säger Frank Hougen.

Många tycker säkert att det här är kontroversiellt. Tycker du själv att det här är okej?

– Jag tycker det är okej. Det är på frivillig basis, de som har provat, de flesta kommer tillbaka om och om igen och känner att det hjälper dem mycket, säger Frank Hougen.

Involverad i flera asylboenden

Förutom Englagård är Frank Hougen involverad i tre andra asylboenden, totalt tar de hand om omkring 500 flyktingar.

I Migrationsverkets dokument kan vi läsa att Englagård fått över 11 miljoner kronor hittills i år.

– Om man driver det här på ett annat sätt än vad jag har gjort så är det mycket lönsamt, nu efter ett år ligger jag fortfarande väldigt mycket minus. Jag hoppas komma till break-even senare under hösten, säger Frank Hougen.

När SVT Nyheter visar bilder från verksamheten Englagård för ansvarig upphandlingsstrateg på Migrationsverket säger han att de kommer att titta på verksamheten.

– Det är inte tillåtet enligt de avtal vi har att ha aktiviteter som är ägnade att påverka politiskt eller religiöst. Det här är någonting vi måste undersöka hur det har gått till, säger upphandlingsstrateg Björn Andrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet