Monika Andersson är kommunikationsansvarig på Zinkgruvan. Foto: Beatrice Emmerik / SVT

Utredning ska undersöka orsaken bakom olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter olyckan i Zinkgruvan i Askersund ligger fokus på att ta hand om de medarbetare som var inblandade. En utredning startas också för att ta reda på vad som orsakade lastbilsbranden.

Först när branden var släckt sent på måndagen, kunde räddningstjänsten ta sig ned till de fyra personer som var kvar i gruvan.

Medarbetarna hade man tappat kontakten med i samband med en evakuering. Det finns två sätt att kommunicera under jord, kommunikationsradio och telefon som finns i räddningskamrarna.

Zinkgruvan

– Ingen av dem fungerade. De kanske hade påverkats av branden, är vår gissning, säger Monika Andersson är kommunikationsansvarig.

På tisdagen ligger fokus på att ta hand om de inblandade.

– Jag träffade dem kort idag, de verkade vara vid gott mod. Men det är jätteviktigt att följa upp. Vi har psykolog och den typen av beredskap på plats här i Zinkgruvan för att träffa de här personerna, säger Monika Andersson är kommunikationsansvarig.

Man kommer också starta en intern utredning för att undersöka orsaken bakom olyckan.

–  Vi jobbar jättestrukturerat med arbetsmiljöfrågor, det här kommer vara en grundlig utredning som kommer bli på grund av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet