Foto: TT/SVT

För tidigt född riskerar smärta

Uppdaterad
Publicerad

På drygt hälften av de för tidigt födda barnen gjordes ingen smärtskattning. Det visar i en stor europeisk studie som letts av specialissjuksöterskan och forskaren Mats Eriksson vid Örebro universitet.

Studien som nyligen presenterats i den medicinska tidskriften ”The Lancet Respiratory Medicine” är den största i sitt slag hittills och är ett EU-finansierat forskningsprojekt med flera länder inblandade.

6700 för tidigt födda barn på 243 neonatala intensivvårdsavdelningar i 18 länder har följts under samma tidsperiod. Bland annat för att undersöka hur barnens smärtskattning och smärtlindring tillgodoses.

– Man vet ganska bra vad man borde göra. Den kunskapen finns, men vi tror att man inte alltid gör det. Under en månad har man registrerat hur många barn som lades in på avdelningen, hur sjuka de var och vilken behandling de fick. Man tittade också på om man mätte, eller skattade smärtan. Om man skall kunna ge rätt smärtlindring så måste man ju ta reda på om de har ont, säger Mats Eriksson

Det visade sig många av barnen, runt åttio procent, förvisso fick smärtlindring, men inte alltid vid rätt tillfälle. Och att utsättas för smärta som för tidigt född kan få konsekvenser, både vid tillfället när det händer och senare i livet.

– På kort sikt ökar man risken för hjärnblödningar, för försämrad sårläkning och det kan innebära sämre viktuppgång. Det påverkar mycket för de här för tidigt födda barnen behöver sin energi till att växa. På längre sikt kan man få beteendeförändringar som kan kvarstå upp till vuxen ålder. Just smärtkänsligheten kan påverkas, säger Mats Eriksson.

I Sverige har sex kliniker ingått i studien och här finns, liksom i Norden, bra rutiner för smärtskattning och bra rutiner för behandling. Grekland har i studien utmärkt sig genom att ge lite smärtlindring.

– Man trodde inte att nyfödda hade ont. Så var det ju i Sverige också för 30 år sedan. Men vi och många andra länder har ju vänt och insikten kanske inte finns hos alla, säger Mats Eriksson

Nu hoppas man kunna dra slutsatser för att utarbeta gemensamma riktlinjer.

– Vi bör ha rutiner och riktlinjer som följs i hela Europa, säger Mats Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.