• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Föräldranätverk ska peppa föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I mars kommer det nya föräldranätverket ”Föräldrar emellan” att hålla sin första möteskväll i Kumla. Målet? Att lyfta det positiva med att vara förälder.

2001 var Tomas Höglund, pastor i Pingstkyrkan i Kumla, med i uppstarten av ett föräldranätverk i Kungsbacka, ett par mil söder om Göteborg. Därefter startade han upp en ny grupp i Borlänge och nu är han initiativtagare för ”Föräldrar emellan” i Kumla.

– I Kungsbacka såg man ett behov av att stötta upp föräldrar i vissa områden. Då var det brottsförebyggande rådet och rädda barnen med flera som bestämde sig för att samverka för att trygga föräldrar och ge dem verktyg för att lättare klara föräldraskapet. Det gav väldigt bra respons, nu finns föräldranätverk i alla Hallands kommuner, så nu har jag tagit med mig det till Kumla, säger han.

Breda samtalsämnen

Nätverket innefattar träffar och föreläsningar med frågor om allt mellan himmel och jord.

– Det kan handla om droger, internet, självskadebeteende, att våga sätta gränser eller funktionsnedsättningar. Alla ämnen som rör föräldraskap i dag. Det vi sett är att föräldrar i dag är mer osäkra än tidigare, trots att vi har mer information än någonsin.

Mötena engagerar

Träffarna brukar locka runt 40-50 föräldrar, men som mest har Tomas Höglund varit med om att 250 föräldrar dykt upp. Vid ett tillfälle blev diskussionen så intensiv att de fick återkoppla med politiker.

– Vi hade bjudit in tjänstemän för en paneldiskussion om barn med speciella behov. Det ledde till ett nytt möte där ansvariga politiker bjöds in och fick besvara all kritik som kom fram.

Vill inspirera

Syftet med nätverket är att ge verktyg och råd i vardagen för föräldrar och målet är att lyfta och inspirera föräldrar.

– Det vi vill är att lyfta det som är positivt med att vara förälder.

Bakom nätverket står flera aktörer i kommunen: Kumla kommun, Pingstkyrkan i Kumla, Familjens hus i Kumla, Betaniakyrkan i Åbytorp, Rädda Barnen Sydnärke, Studiefrämjandet och Studieförbundet Bilda.

Första träffen i Kumla är den 13 mars och handlar om att våga vara förälder. Föreläsningen anordnas i Skogstorpsskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer