Förening tar strid – kräver att slippa vägansvar: ”Nu är det krig”

Uppdaterad
Publicerad

Vägföreningen i Åbytorp utanför Kumla kämpar för att kommunen ska ta över ansvaret för vägarna i området. Frustrationen är stor eftersom medlemmarna inte får gehör för sina önskemål.

Upprinnelsen till missnöjet bland medlemmarna i Åbytorps vägföreningen startade för två år sedan när Kumla kommun sänkte bidraget till föreningen från 110 000 kronor till 22 000 kronor.

– Det här har inneburit att vi höjt vår avgift till medlemmarna rejält från 1 200 kronor till 2 100 kronor, säger Thomas Gustavsson, ordförande i Åbytorps vägförening.

Enligt Kumla kommun är den stora bidragssänkningen på 77 procent motiverad.

– Vi har konstaterat att föreningen snarare fått för mycket pengar under ett antal år, säger Andreas Brorsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Kraftigt höjda avgifter för de boende

Det senaste året har medlemsavgiften höjts för de boende från 1 200 kronor till 2 100 kronor. Föreningen anser att man straffbeskattas med kostnader som boende i centrala Kumla bara betalar genom kommunalskatten.

– Vi anser att gator och vägar tillhör kommunens grundupdrag. Det är rimligt när kommunen växer och även här i Åbytorp, säger Anders Friberg som bott i området i 15 år.

”Nu är det krig tycker medlemmarna”

Med 400 namnunderskrifter från medlemmar och boende kräver nu föreningen att kommunen tar över vägunderhållet.

– De har blivit tokiga här uppe. Nu är det krig tycker medlemmarna. De vill att kommunen ska ta över vägarna, säger Thomas Gustavsson.

Men här får medlemmarna ett klart nej från kommunen.

– Vi har inga planer i dagsläget att ta över underhållet av någon vägförening. De är bildade genom tiderna och ingen fråga vi har på agendan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.