Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Fredrik Bronner och Sara Hillersberg om planerna. Foto: Malin Gotlin/SVT

Företagare tar saken i egna händer – vill skapa mötesplats för hållbarhet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra företagare i Örebro har tröttnat på att vänta på politiska beslut och styrmedel för att nå en cirkulär ekonomi i en hållbar värld. De vill börja nu. Tillsammans har de en idé om något de än så länge kallar för ett hållbarhetscenter. Genom att sträcka ut en hand till andra företagare, vill de skapa en mötesplats med återbruk, ekologiskt och närproducerat i fokus.

Cirkulär ekonomi är ju något som det pratas om på flera håll i samhället, bland annat lyfter Örebro in det både i sin kommande avfallsplan och i hållbarhetsstrategin. Och regeringen ska ta fram en nationell strategi för att Sverige på sikt nå en cirkulär ekonomi. Men målen dröjer.

Sara Hillersberg och Fredrik Bronner är två av företagarna som kom på idén om en ny typ av mötesplats i Örebro. Det var för ett år sedan. Idag har de kontakt med ett 20-tal intresserade företagare och har så smått börjat leta lokal. Tanken är att skapa en plats för hantverkare av olika slag och butiksverksamhet. Allt under hållbarhetens fana. 

– Vi kan inte vänta på politiker eller stora företag som har svårt att fatta beslut, utan vi behöver göra det själva, säger Fredrik Bronner.  

– Det svåraste blir nog att hitta en lokal som vi har råd med, säger Sara Hillersberg.

”Explosionsartad konsumtion”

Enligt den senaste konsumtionsrapporten från Göteborgs universitet ökar vår konsumtion på i stort sett alla områden. Vi handlar mindre ofta second hand, och de som gör det handlar samtidigt mer nytt.

– Vi har haft en explosionsartad konsumtion de senaste åren och vi menar ju inte att vi ska gå tillbaka till stenåldern eller ens 100 år, men vi måste helt klart börja tänka efter, säger Sara Hillersberg. 

– Vi kan fråga oss vilka prylar vi behöver och varför vi behöver dem. Och blir vi mer lyckliga av dem, är de meningsfulla för oss?, säger Fredrik Bronner.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer