Foto: SVT

Företagen gjorde miljonvinster – asylsökande bodde i mögel

Uppdaterad
Publicerad
Pengarna från Migrationsverket skulle gå till bostäder och mat åt asylsökande. Men istället kunde ägarna stoppa flera miljoner kronor i sina egna fickor samtidigt som de asylsökande tvingades att bo i mögel.

Företagen bakom de största asylboendena i länet fick tillsammans ut närmare 90 miljoner kronor i ersättning förra året. Pengar som skulle gå till mat och boende men i stället gick flera miljoner rakt ner i ägarnas fickor.

Gör miljonvinster

Mest fick Jim Hoppe som driver asylboendet Gärdshyttan utanför Askersund och Ritas Hotell i Ställdalen. Hans avtal med Migrationsverket omfattade i slutet av förra året 391 asylsökande och myndigheten betalade närmare 50 miljoner kronor till hans bolag för boende och mat.

Mögel och bristande ventilation

När kommunala Bergslagens miljö och byggnämnd gjorde inspektioner på hans anläggning i Ställdalen förra året så hittades brister. I flera av rummen fanns mögel och ventilationen var långt ifrån tillräcklig. Bristerna ska vara åtgärdade nu.

Samtidigt kunde Jim Hoppes bolag göra miljonvinster och han själv kunde dessutom plocka ut 10 miljoner kronor i ägarutdelning.

– De vinster vi har gjort har vi placerat här i Bergslagen. Vinsterna från hela Sverige har gått oavkortat hit, säger Jim Hoppe.

Asylsökande bor hos guru

Näst största aktören är familjen Dalheim som driver asylboende i Lerbäck utanför Askersund. De fick via två olika bolag in 18 miljoner kronor från Migrationsverket och kunde plocka ut 2.3 miljoner kronor till sig själva.

Den tredje största aktören är Frank Hougen. Han kallar sig för guru, medium och healer och driver kursgården Englagård. Där har de asylsökande blivit en del av hans spirituella verksamhet, något vi rapporterat om tidigare.

– Det har vi kunnat göra genom att dels erbjuda healingbehandlingar för faktiskt få hjälp med sitt läkande och sina inre processer, sa Frank Hougen då.

Han driver verksamheten till stor del som en enskild firma och då går det inte att se i årsredovisningar vad pengarna har använts till.

Ingen åsikt om vinst

Att flera av företagen kan göra storvinster är ingen nyhet som Migrationsverket hittills har haft några synpunkter kring.

– Om företagarna utifrån våra avtal har lyckas göra vinst då är det så. Synpunkter på att göra vinst är en politisk fråga, säger Magnus Önnestig regionchef på Migrationsverket.

De tog emot flest asylsökande i länet:

Visa

Jim Hoppe:

Driver boendena Gärdshyttan och Ritas Hotell. Hade under 2015 avtal för att ordna boende åt 391 asylsökande i länet. Fick nästan 50 miljoner kronor från Migrationsverket och kunde plocka ut 10 miljoner i ägarutdelning.

Frank Hougen:

Driver Englagård och hade 2015 avtal med migrationsverket om totalt 250 asylsökande genom sin enskilda firma och aktiebolaget W-ness Investment. Fick 17 miljoner kronor från Migrationsverket men då majoriteten betalades ut till den enskilda firman går det av årsredovisningen inte att se vad pengarna använts till.

Familjen Dalheim:

Driver Urda Holding AB och Garvaregården. Bolagen hade tillsammans avtal om att ordna bostäder åt 190 asylsökande. De fick närmare 18 miljoner kronor och plockade ut 2.3 miljoner kronor i ägarutdelning.

Källa: Migrationsverket och årsredovisningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinnare i flyktingkrisen

Mer i ämnet