Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Företaget som möblerade världen

Uppdaterad
Publicerad

1886 tillverkade Aron Klaesson sin första möbel i mammans kammare hemma i Fjugesta, det blev startskottet till en framgångsrik möbelindustri under närmare 120 år.

I dagarna kommer en bok om familjeföretaget Klaessons som var med och möblerade det moderna Sverige, skriven av Rolf Jansson

– Fjugesta öppnades 1897 när järnvägen kom. Aron Klaesson var omedelbart där och  byggde en fabrik och såg möjligheterna för samhället. Hans barndom gjorde att han ville ha ett bättre samhälle.

Aron Klaesson var aktiv i Missionsförsamlingen, nykterhetslogen och i politikens alla skrymslen och vrår – en möbelbyggare och samhällsbyggare av rang.

– Klaessons möblerade ett värdigt samhälle, man inredde sjukhus, skolor och Folkets hus kort sagt – det moderna Sverige, menar Rolf Jansson. Klaessons möbler och inredningar blev synonymt med en kvalitetskänsla, utöver det vanliga.

Om du skulle beskriva honom med moderna företagstermer, hur skulle du då beskriva honom?

– Som en blandning av Ingvar Kamprad och en bruksdisponent i Degerfors, som tänker på sitt samhälle och på kvalité. Stil och kvalité det var Klaessons varumärke.

Varumärket spreds över världen. 1938 var man 150 anställda, 2004 köptes Klaessons av Kinnarps som la ner fabriken. Fyra år senare försvann även varumärket. Därmed var en framgångssaga och en industriell epok över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer