Kerstin Önnebo podcastare med författardrömmar. Foto: Monika Bruhn/SVT

Refuserad roman blev starten på framgångsrik podd

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om att bli författare finns hos många. Men att bara sätta sig ner och skriva räcker inte. Det insåg Kerstin Önnebo när hon skulle förverkliga sin författardröm. Hur gör jag det och vad behöver jag veta, blev frågor som resulterade i att hon startade en skrivarpodd.

Kerstin Önnebo har en dröm om att bli författare men efter att ha fått sin roman refuserad insåg hon att man inte skriver en bok under en julhelg. Utan man behöver veta mycket mycket mer.

– Jag visste att jag skulle satsa på min dröm om att bli författare men det var en helt ny värld för mig, berättar hon. Jag gick och funderade på hur gör jag det och hur tar jag reda på allt jag behöver veta.

Hon hoppade av sitt ingenjörsjobb och gick först en skrivarlinje på folkhögskola och sen 2 år på Författarskolan på Lunds universitet.

Idén från Amerika

– Jag  lyssnade på poddsändningar från Amerika och då fick jag idén om att starta en egen podd där jag kunde intervjua personer som kan berätta vad man behöver veta och möten med författare som berättar om sin resa.

2014 startade hon sin podd och varannan torsdag kommer ett nytt avsnitt. Hittills har det blivit mer än hundra avsnitt.

– Den heter ”Skrivarpodden – för dig med författardrömmar”, berättar Kerstin. Och det är precis vad den handlar om. Att skriva och förverkliga den här författardrömmen som jag och mina lyssnare har.

Kerstin Önnebo förbereder inspelning av ett avsnitt till Skrivarpodden. Dagens gäst är Inger Lundin som bland annat är skrivarcoach. Foto: Monika Bruhn/SVT

Pris för ”Bästa skrivpodcast”

Hösten 2017 fick Kerstin ett oväntat pris på bokmässan i Göteborg för ”Bästa skrivpodcast”.

– Det var jättehärligt. Det var det första erkännandet som kommit någon annanstans ifrån än de personer som är mina lyssnare, ler Kerstin.

Och inför årets bokmässa har Kerstin varit programledare och producent för Bokmässans officiella poddcast.

Romanen

Kerstin planerar att göra ett nytt försök med sin roman under 2018.

– Jag har klippt bort halva romanen – två gånger. Så nu ska jag skriva om den igen och låta en lektör läsa den innan jag skickar den till ett förlag. Jag har inte gett upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.