Klart: Trots kritiken – länsstyrelsen stoppar naturreservat i Garphyttan

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för att rädda skogen i Garphytteklint har stött på motstånd. Länsstyrelsen har beslutat att inte ansöka om att omvandla området till ett naturreservat.

Garphytteklint är ett skogsområde som ligger i Garphyttan, norr om Örebro. Här har markägaren ansökt om att få avverka skog, med anledning av problem med barkborrar.

Men, förutom granbarkborren finns även flera fridlysta arter i området, något som bidragit till ett växande engagemang för skogen. I skrivande stund har drygt 800 namnunderskrifter samlats in digitalt.

– Det måste bli ett skydd av området, annars är det en katastrof, säger Lotta Sörman i Naturskyddsföreningens skogsgrupp.

Beslutet om att ge eller neka tillstånd för avverkning ligger hos Skogsstyrelsen, men redan nu har länsstyrelsen fattat beslut om att inte göra området till ett naturreservat.

– Vi hade önskat att vi kunde nå en överenskommelse med markägaren, men det gjorde vi inte, säger Johan Karlhager enhetschef vid länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.