Tandvårdsstödet ska skydda patienter från höga kostnader vid dyra ingrepp. I stället får tandläkaren begära ersättning från Försäkringskassan för en del av kostnaderna.
2015 ledde en slumpvis kontroll av tandvårdsmottagningar till att drygt en fjärdedel fick återkrav på grund av felaktiga utbetalningar. 2017 införde Försäkringskassan algoritmer i sina kontrollsystem, som väljer ut ärenden med hög risk.
– Det var så vi uppmärksammade den här kliniken. Vi polisanmäler inte ofta, men här bedömer vi att detta gjorts medvetet, säger Lars Sjödin.
Känner av dyra ingrepp
Systemet känner till exempel av dyra och omfattande ingrepp, om felaktigheter rörande kliniken hittats tidigare eller om patienten bor väldigt långt från den klinik där hen påstås ha fått tandvård.
– I värsta fall kan en behandling vara helt påhittad. Varför skulle någon som bor i Göteborg åka till Skellefteå och få tandvård?
Har dubblat återkraven
Varje år betalas cirka sju miljarder ut i statligt tandvårdsstöd.
– Innan algoritmerna infördes gjorde vi återkrav på cirka 20 miljoner per år. Nu är vi uppe i det dubbla, säger Lars Sjödin.
Är era kontroller tillräckliga?
– De allra flesta sköter sig. Vi bedömer att ungefär fem procent av våra utbetalningar är felaktiga, det är 350 miljoner kronor om året. Det mesta är slarv, men 60-80 miljoner handlar om medvetet fusk. Vi tror inte att mörkertalet är så stort. Trots att vi numera gör färre kontroller har de högre träffsäkerhet.
Statligt tandvårdsstöd – så fungerar det
– Alla som är försäkrade i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 24 år. Det består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd.
– Stödet ska skydda patienter från höga kostnader vid dyra ingrepp. Patienten behöver då inte betala hela summan själv. I stället får tandläkaren begära ersättning från Försäkringskassan för en del av kostnaderna.
Källa: Försäkringskassan