18 forskare från sju institutioner deltar i länsturnén, som en del i Örebro universitets 20-årsfirande. Foto: SVT/Johan Pisoni

AI och cellbiologi på schemat när forskare åker på skolturné

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens, psykisk ohälsa, cellbiologi och politik. När 18 forskare från Örebro universitet nästa vecka åker på skolturné i länet ska de att dela med sig av forskning inom en rad områden.

18 forskare från sju institutioner deltar i länsturnén, som en del i Örebro universitets 20-årsfirande, och under veckan kommer man att göra över 30 besök på skolor i Örebro, Laxå, Nora, Karlskoga, Kumla och Askersund.

Forskarbesöken kommer att handla om allt ifrån artificiell intelligens och psykisk ohälsa hos unga i ett historiskt perspektiv till cellbiologi och politik.

Vill dela med sig

– Vi ser det som en chans att säga tack för allt stöd och allt gott samarbete vi har med våra kommuner i regionen. Nu vill vi ta tillfället i akt att dela med oss av all den kunskap som finns här på universitetet, säger Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Det handlar inte bara om föreläsningar. Eleverna ska också få höra mer om hur det är på ett forskarjobb, och kunna ställa frågor.

Vill skapa intresse för högre studier

Universitetet hoppas också att turnén ska skapa ett intresse för högre studier – och kanske också för en framtida forskarkarriär.

– Det är spännande för våra forskare att berätta om vad de gör på dagarna för en yngre målgrupp än de är vana vid – och jag tror att de kan få med sig många intressanta tankar från eleverna, säger Johan Schnürer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.