Forskare kräver FN-panel om skadliga kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av kemikalier har ökat explosionsartat sedan 1950-talet. Nu kräver forskare från hela världen, däribland 11 forskare från Örebro universitet, att en FN-panel inrättas likt den som finns för klimatet. 

I veckan skickade 110 forskare från 12 universitet i Sverige ett brev till klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) med uppmaningen att skyddet mot farliga kemikalier måste stärkas globalt. Aktionen är en del av ett upprop som nästan 2000 forskare i 85 länder skrivit under.

– Vi vill att hon ska stötta det här uppropet för att etablera en internationell panel, så att vi som forskare kan bidra bättre till beslutsfattare, säger Ingrid Ericson Jogsten, docent i analytisk/miljökemi vid Örebro universitet.

Ökat femtiofaldigt

Kunskapen om alla de kemikalier som används är begränsad och kemikalielagstiftningen är olika stark i olika länder. Från 1950 till 2000 har den globala produktionsvolymen av kemikalier ökat mer än femtio gånger och varje dag registreras nya, enligt Europeiska miljöbyrån EEA.

Vi exponeras för skadliga kemikalier både inomhus och utomhus. En del negativa hälsoeffekter är kända, men generellt är kunskapen fortfarande begränsad om hur de påverkar människor, djur och natur. 

– Vi behöver stärka kopplingen mellan forskning och beslutsfattare, säger Ingrid Ericson Jogsten.

Lovar att jobba för att inrätta en panel

Efter att Annika Strandhäll (S), miljö- och klimatminister, tagit del av forskarnas krav gav hon ett offentligt svar via sociala medier: ”Svaret är JA!”.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Örebro utvecklar hon:

– Jag verkar gärna för en internationell panel om miljögifter. Vi socialdemokrater har länge jobbat för att skydda natur och människor från farliga kemikalier och avfall, och inrättandet av en panel är ett viktigt steg fram mot en giftfri vardag och en hållbar framtid, säger Annika Strandhäll via sin pressekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.