Forskare: Ofta sårbara människor som drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ställdes den 19-åriga man som misstänks för koppleri inför rätta i Örebro tingsrätt. Han misstänks ha skjutsat en underårig flicka till sexköpare i Örebro län.

– Det är ju straffbart på det sättet att man inte får främja prostitution, och det har han gjort genom att hjälpa henne på det här sättet, säger åklagare Thomas Ahlstrand från internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Flickan är ung och har utsatts för övergrepp under lång tid och är fortfarande under 18 år. Det är oklart hur gammal hon var när det började. Hennes låga ålder påverkar rättsprocessen.

– Brotten bedöms som svårare och det blir lite andra regler som träder i kraft när det gäller hur hon ska behandlas, säger han.

Märta Johansson är docent vid Örebro universitet. Hon forskar om människohandel, och har bland annat studerat hur sådana brott hanteras i rätten. Och det finns vissa trender för vilka som drabbas.

– Det är oftast är det väldigt sårbara människor som utsätts. Enligt polisens rapporter så verkar den organiserade prostitutionen som är människohandelsliknande, i många fall ha kopplingar till Rumänien och Nigeria.

Fällande domar ovanliga

Och i det här fallet, som är en del av en större härva med fler personer är de tre misstänkta och flickan själv rumänska medborgare. De övriga två är just nu häktade och misstänkta för människohandel, ett brott som sällan leder till fällande dom.

– När det gäller polisanmälningar så har 606 polisanmälningar om misstänkt människohandel gjorts mellan 2010 och 2015. Av dem har 17 lett till åtal och vi har sju fällande domar, säger Märta Johansson.

Den flickan som utnyttjats mår efter omständigheterna ganska bra, enligt åklagaren.

– Hon ger ett samlat intryck i alla fall. Jag har precis träffat henne, och hon ser ut som en vanlig tjej helt enkelt.

– Utredningen mot de övriga två huvudmisstänkta fortsätter och så småningom räknar jag med att jag kommer väcka ett åtal för människohandel och grovt koppleri, men det är väldigt svårt att säga när det kommer ske, såger Thomas Ahlstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet