• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Örebroforskaren Jenny Alsarve får 2,1 miljoner kronor från Forte tillsammans med Katarina Boye vid Stockholms universitet. Foto: Hasse Holmberg/TT/Örebro universitet

Forskare ska följa familjer i över tio år – ska reda ut varför kvinnor gör mer i hemmet

Publicerad

Kvinnor tar ut mer föräldraledighet och jobbar oftare deltid än män. Nu får Örebroforskaren Jenny Alsarve 2,1 miljoner kronor för att ta reda på varför de här skillnaderna mellan män och kvinnor uppstår och blir kvar.

– Vi vet att de stora skillnaderna mellan kvinnors och mäns ansvar i hemmet framförallt uppstår när par blir föräldrar och att de får negativa konsekvenser på både lång och kort sikt, inte minst för kvinnors ekonomiska position, säger Jenny Alsarve, forskare i sociologi vid Örebro universitet.

Följa familjer under tio år

Studien ska Jenny Alsarve genomföra tillsammans med Stockholmskollegan Katarina Boye, genom att följa 20 familjer från deras första graviditet tills att deras äldsta barn fyller tio år.

– Studien är unik och kommer ge oss viktig kunskap om arbetsfördelningen mellan par under småbarnsåren. Hur föräldrarna resonerar, förhandlar och delar upp arbetet i hemmet samt förvärvsarbetet. Men också hur den kan utmanas och förändras, säger Jenny Alsarve.

Kvarstår stora skillnader

Jenny och Katarina har sett hur föräldrarledighet fördelas olika. Från de som delar jämt, till de som försöker dela och där mamman är hemma mest.

– Det är för tidigt att säga något om den nya studien, men vi har sett efter två intervjuomgångar att de som bestämde sig för att dela jämt redan innan förlossningen delade helt lika på ledigheten, medan de som ville dela men var öppna för att olika faktorer kan spela in ofta inte delade lika tillslut, säger Jenny.

Hon fortsätter:

– Trots stora politiska insatser för att främja jämställdhet i familjeliv och arbetsliv kvarstår stora skillnader mellan mammor och pappor.

Första intervjun gjordes 2009, andra 2011 och 2020 ska sista intervjun göras och den nya studien påbörjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer