Marie Eriksson vill se ett jämställt försörjningsstöd. Foto: TT / Linnéuniversitetet

Forskaren kritiserar kommunernas beslut: ”Bryter mot de jämställdhetspolitiska målen”

Uppdaterad
Publicerad

Universitetslektorn Marie Eriksson kritiserar Örebro läns kommuners beslut att endast ge en person i ett parhushåll försörjningsstöd.

– Det bryter mot de jämställdhetspolitiska målen, säger hon.

Åtta av tolv kommuner i Örebro län har kvinnorna som registerledare, vilket innebär att om ett hushåll ansöker om försörjningsstöd så landar pengarna på kvinnans konto om inget annat anges i ansökan.

Vill främja jämställdhet

Detta är något flera kommuner lyft fram, när de varit i kontakt med SVT Nyheter Örebro, som ett sätt att främja jämställdheten.

– Det blir jämställt och mer naturligt ifall vi ger kvinnorna utbetalningen, då de ofta tar hand om hushållet och barnen, säger bland andra ordförande i socialnämnden i Lindesberg, Mathz Eriksson (C).

”Det är inte rättvist”

Men Marie Eriksson, lektor vid Linnéuniversitet, menar att ett sådant beslut inte främjar jämställdheten.

– Det bryter mot de jämställdhetspolitiska målen. Att bara ge stödet till mannen eller kvinna, det är inte rättvist.

Marie Eriksson menar att det optimala vore om försörjningsstödet kunde delas mellan både mannen och kvinnan.

– Man bör göra försörjningsstödet individualiserat, alltså att man delar upp det på personerna i hushållet. Det är det mest jämställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.