Kullens förskola tvingas evakuera sina lokaler på grund av en fuktskada. Foto: SVT

Kullens förskola får flytta in i tillfällig paviljong

Publicerad

I veckan har kommunen inlett arbetet med att hitta ersättningslokaler för Kullens förskola i Hovsta. Verksamheten ska evakueras efter konstaterade fuktskador.

– Vi kommer att evakuera hela förskolan till en paviljong i närheten, säger Sofia Larsson på kommunens lokalförsörjningsenhet.

Det var efter mätningar under vecka 48 som det upptäcktes förhöjda värden av fukt, bakterier och svampar i tak och golv i Kullens förskolas lokaler i Hovsta, norr om Örebro.

Beslut fattades om evakuering av verksamheten. I veckan har kommunen letat efter en lösning.

– Det som har gått ut till vårdnadshavare och rektor är att vi kommer att evakuera hela förskolan till en paviljong i närheten. Vi har tidigare haft en paviljongsbyggnad för matsalen snett nedanför Hovstaskolan. Det kan vara en möjlig placering, säger Sofia Larsson vid lokalförsörjningsenheten på Örebro kommun.

Evakuering hela nästa år – minst

Enligt planen kommer paviljongen beräknas vara på plats i början av nästa år.

– Det sista beskedet jag fick var att den skulle kunna vara på plats i början av februari. Det handlar om att man måste få fram el, vatten och avlopp bland annat.

– Vårdnadshavarna kommer att kallas till ett möte i mitten på januari när vi vet att vi har en tidsplan som håller. Vi tänker att evakueringen blir under hela 2020, men det kan bli längre. Det beror helt på vad föreningen bestämmer sig för att göra med centrumhuset.

Vad händer fram till februari?

– Kullen stänger för julledighet den 20 december och öppnar igen 7 januari. Riksbyggen har satt upp luftflödena så att ventilationen är igång dygnet runt. Förfrågan har skickats till skolan om det finns möjlighet att förskolan kan vara lite mer i deras lokaler. Man försöker även ha lite extra utevistelser beroende på vädret.

Möte med expertis

Planen är också att erbjuda möjlighet för vårdnadshavare att få träffa expertis på inomhusmiljöer.

– Det är tänkt att det skall bli ett möte med representant för Arbets- och miljömedicin. Så brukar vi göra för att vårdnadshavare skall få chans att ställa frågor direkt till dem, säger Sofia Larsson.

Hör vad Sofia Larsson sa till SVT den 6 december:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.