Foto: Emma Ahl /SVT

Förskolebarn har lärt sig odla

Publicerad

Från odling till mat, den processen har barn i förskolorna i Hällefors kommun fått lära sig under våren och sommaren. Och nu kan även allmänheten ta del av det dokumenterade arbetet.

Idag invigdes utställningen om Ätbara förskolegårdar i Hällefors bibliotek. Det är Hällefors förskolor som under våren och sommaren deltagit i projektet och odlat sina egna grödor.

Odla och äta

På utställning dokumenteras arbetet med bland annat bilder. Förskolebarnen Yasmin och Rayan visar SVT både bilder på nyplockad potatis och sallad tillsammans med deras förskollärare Linda Eriksson.

– Vi har under sommarhalvåret 2018 haft ett odlingsprojekt tillsammans med Hela Sverige Ska Leva som försöker förkorta vägen från jord till bord för barn i förskoleåldern, säger Linda.

Vad är det barnen fått lära sig?

– Att odla och också äta det de själva har odlat.

Engagerade barn

Linda menar att engagemanget från barnen varit stort.

– Barnen har tyckt det varit jätteroligt och det är också det som har drivit projektet framåt, att barnen har varit väldigt engagerade. I allt från att förbereda odlingstället till sådd, omplantering, utplantering, vattning och sen slutligen skörd, säger Linda och berättar att de i framtiden vill fortsätta med odlingen.

Utställningen finns på Hällefors bibliotek i och med Framtidsveckan i länet och pågår denna vecka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.