Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Förslaget: ”Inför psykambulans”

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Örebro vill se en speciell psykambulans i länet. Det nya utryckningsfordonet ska göra att människor som hamnar i psykisk ohälsa tidigare får specialistvård.

Enligt Folkpartiet handlar det om att försöka minska självmordstalen i Örebro.

– Sjukdomar som schizofreni och depression är exempel på allvarliga sjukdomar med hög dödlighet och det är viktigt att dessa personer snabbt får den vård de behöver säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd för Folkpartiet.  

Avlastning för polisen

Idag är det i hög grad polisen som får rycka ut till personer som lider av psykiatriska sjukdomar. Förslaget skulle enligt Folkpartiet innebär att det är bättre att personal som är specialiserad i psykiatrisk omvårdnad istället finns tidigt på plats vid omhändertagandet av såna patienter.

Då skulle polisen enligt förslaget i större utsträckning kunna arbeta med att bekämpa brottslighet.

– Genom att införa ett psykiatriskt utryckningsfordon anpassat för denna typ av vård kan regionen erbjuda bättre akutvård till personer med akut psykiatrisk ohälsa och samtidigt höja kvaliteten på psykiatrisk akutsjukvård i Örebro län, fortsätter Anna Ågerfalk.

Finns redan

Liknande typ av utryckningsfordon, bemannad med vårdpersonal, jobbar redan i Norge. I Sverige har Stockholm läns landsting utvecklat och etablerat en framgångsrik försöksverksamhet.

– Erfarenheterna är hittills så positiva att vi anser att det finns anledning att pröva psykiatrisk akutambulans också i Örebro län för att minska antalet självmord och självmordsförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.