Först i Sverige: Karlskoga lasarett opererar i modulhus

Uppdaterad
Publicerad

Som första sjukhus i Sverige kommer Karlskoga lasarett att ha operationsmoduler under tiden som de ordinarie operationssalarna byggs om och i nästa vecka flyttar man in.

– Det känns spännande att vara först i Sverige på en, som jag ser det, en väldigt bra lösning, säger projektledaren Stefan Nilsson vid Karlskoga lasarett.

Känns det nervöst?

– Nej, vi har koll på läget.

Det har tagit fyra veckor att få de tre operationssalarna i ordning inför starten i nästa vecka med ventilation, belysning och luftslussar. Men även om man är först i Svergie att använda moduluppbyggda operationssalar, så behöver varken personal eller patienter känna någon oro med de nya modulerna.

– Det är riktiga operationssalar. De är testade och elsystemen är som vi har vid ordinarie operationer, så jag kan inte se att det finns några risker, säger Stefan och patienterna kommer inte att märka någon skillnad över huvud taget. De blir väl omhändertagna oavsett om vi är här eller i ordinarie operationssalar.

Lång väntan över

Cirka 125 miljoner räknar man med att slutnotan blir och bygget kommer att vara klart om två år. Men under tiden är operationskapaciteten oförändrad eftersom de gör operationer på fredagarna också.

När allt är klart får sjukhuset totalt 7 operationssalar till de 3200 operationer som genomförs varje år.

– Vi har väntat på det här i sju, åtta år. Det skall bli jättespännande med de här nya modulerna. Jag tror det blir jättebra, säger avdeliningschefen för operation Lena Jangentorp.

Tror du det blir någon skillnad att jobba här?

– Ja det tror jag. Det känns väldigt ljust också. Jag tror personalen kommer att vara pigga när de får vara inne i det här ljuset, säger Lena Jangentorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.