Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Fiskaare/SVT

Nu är bygget av tomat- och räkodlingen i Frövi invigt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen invigdes hållbarhetsprojektet Regenergy Frövi – en satsning som innefattar ett tio hektar stort tomatväxthus och Sveriges första odling för jätteräkor. Produktionen kommer att möjliggöras genom överskottsenergi från det närliggande pappersbruket.

– Det finns mycket restvärme på andra ställen, så jag tror att det här är början på en industriell revolution i den gröna näringen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Det kommer att dröja ytterligare något år innan produktionen av tomater och jätteräkor kan starta. Men under fredagen togs det första symboliska spadtaget för projektet Regenergy Frövi, som är ett samarbete mellan företaget WA3RM och Billeruds korsnäs-koncernen.

Projektet beskrivs som ett exempel på hur industrin ska ställa om till att bli mer energisnål och samtidigt bidra till en ökad produktion av svenskproducerade råvaror. Förutom att dra nytta av spillvärmen från pappersproduktionen så väntas det även leda till 230 nya arbetstillfällen.

Ett steg mot ökad självförsörjning

Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson var en av dem som fanns på plats under invigningen. I sitt tal pratade han bland annat om vikten av ställa om Sverige till att bli mer självförsörjande – en fråga som aktualiserats i och med kriget i Ukraina.

– I dag producerar vi bara ca femtio procent av  det vi äter i Sverige. Och med utvecklingen kring det som händer i Ukraina så vet vi nu alla att vi måste ställa om till att bli mer självförsörjande.

Hör ministern berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.