Tio år efter larmet: Fortfarande förhöjda halter av PCB i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan upptäcktes det giftiga ämnet PCB i bostadsområdet Vivalla i Örebro. Trots att det gått många år finns miljögifterna kvar i marken – och saneringen är långt ifrån klar.

– Det finns en spridning på i stort sett hela området, säger Johanna Elfving vid Miljökontoret.

Det var när Öbo skulle börja renovera bostäder i Vivalla 2012 som miljögifterna upptäcktes. Det kommunala bostadsbolaget drog igång sanering på förskolor, i sandlådor och vid odlingslotter.

– I samband med att det här upptäcktes så gjorde Öbo en ordentlig kartläggning. Vi ser att PCB finns på väldigt många ställen innanför Vivallaringen, ingenting utanför, säger Johanna Elfving, tillförordnad förvaltningschef vid Miljökontoret.

Inför varje etapp vid renoveringarna i Vivalla tar Öbo nya prover i marken. De visar fortsatt förhöjda halter av PCB på flera ställen.

Teorin är att de farliga ämnena kommer från tiden området byggdes i slutet av 60-talet. Men varken kommunen eller Öbo vet säkert.

Kostsamt att sanera

Från 2012 fram till idag beräknas saneringarna ha kostat 17,5 miljoner kronor, enligt Öbo.

Varför Vivalla är så hårt drabbat är oklart. Kommunen har inte hittat PCB i samma omfattning i andra bostadsområden som byggdes vid samma tid.

Behöver Vivallaborna vara oroliga?

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig. Vi har tagit hand om PCB:n i de områden där riskerna är som störst, säger Johanna Elfving.

Hyresgästerna får inte ha egna odlingar på sina uteplatser. Däremot är det tillåtet att odla med egna pallkragar – om man använder en markduk som skydd. Öbo uppger att de gör regelbundna besiktningar av uteplatserna för att se till att reglerna följs.

Saneringarna beräknas pågå så länge som området renoveras, fram till 2040.

I klippet: Varför PCB-saneras inte bara hela Vivalla på en gång? Hör miljösamordnaren på Öbo förklara.

Sanering av PCB

PCB är ett samlingsnamn för drygt 200 giftiga och svårnedbrytbara ämnen. PCB är farligt för både människor och för miljö.

På 1930-talet började PCB användas i stor skala i till exempel fog- och golvmassa i byggnader. 1978 förbjöds användandet av PCB i Sverige, men ämnet finns kvar eftersom det bryts ned långsamt.

Naturvårdsverket har tagit fram två olika riktvärden för förorenad mark, beroende på hur marken ska användas. För mark med bostäder och skolor är riktvärderna strängare, jämfört med om marken ska användas till exempelvis industiverksamhet.

Om halterna håller sig under riktvärdena förväntar man sig inte någon skadlig effekt på människor eller miljö.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.