Fortfarande förskrivs för mycket antibiotika i länet

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av antibiotika minskar i hela landet, men det går långsamt. Hittills är det bara två län som klarat av att komma ner till den nivå som de nationella riktlinjerna anger.

– I Sverige försöker vi först att ställa rätt diagnos innan vi skriver ut antibiotika till patienter, förklarar Mårten Prag som är Stramaläkare, det vill säga en av läkarna som samverkar mot antibiotikaressistens. I andra länder räcker det fortfarande med att ha lite feber eller snuva för att få ut preparaten vilket innebär att det skrivs ut alldeles för mycket.

Gott hopp om att klara målet

Men även i Sverige behöver vi dra ner på antibiotikaanvändningen. Målet är att hamna på 250 recept per 1000 invånare och år. Det är det hittills bara Jämtland och Västerbotten som klarat av. Gotland är det län som skriver ut mest antibiotika i hela landet,

– Men eftersom de har gjort det har vi gott hopp om att vi också ska klara det här i Örebro, konstaterar Mårten Prag.

Bara Jämtland och Västerbotten når de nationella målen. Foto: Folkhälsomyndigheten

Stor minskning bland barn

En rejäl minskning av antibiotikaförskrivningen har dock skett när det gäller barn mellan 0-9 år i länet. På tio år har antalet doser minskat med 37 procent.

– Den striktare förskrivningen kan förklaras av en attitydförändring hos föräldrar men framför allt av en mycket större medvetenhet hos läkare, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffrorna.

Äldre en sårbar grupp

Mest antibiotika i landet skrivs det ut till patienter som är 80 år och äldre. Där har man bara lyckats minska antalet doser med 9 procent under de sista tio åren.

– Äldre är en sårbar grupp som fortsättningsvis kommer att behöva behandlas med mer antibiotika jämfört med unga, konstaterar Malin Grape. Vi lever längre men är inte nödvändigtvis friska längre.

 Luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner är vanligaste anledningen till behandling med antibiotika.

Därför måste vi minska antibiotikaanvändningen:

  • Ju mer antibiotika som används desto större är risken att bakterier blir resistenta, det vill säga överlever trots behandling med antibiotika.
  • I Örebro län är det redan problem med antibiotikaresistens vid urinvägsinfektioner. Antalet resistenta bakterier för vissa antibiotika vid urinvägsinfektioner har ökat med närmare 50 procent sedan 2004.
  • Antibiotika används för att bekämpa bakterier och har inte någon effekt på förkylningsvirus.
  • Kroppens eget immunförsvar är även effektivt mot många vanliga bakterieinfektioner som t.ex. öroninflammation, bihåleinflammation och halsfluss.
  • Vid de flesta av dessa infektioner bidrar antibiotikan väldigt lite eller inte alls till en snabbare läkning.
  • Vid svårare infektioner har däremot antibiotikan avgörande effekter och kan ibland rädda liv.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.