Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bullar på morgonen och röstning i EU-valet på eftermiddagen?” Se hur det går till med förtidsröstningen i centrala Grythyttan. Foto: SVT

Förtidsröstningen för EU-valet är igång: ”Bra för demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröstningen i årets EU-val är igång – och i Grythyttan i Hällefors kommun sker det bakom ett skynke inne i en matbutik.

Följ med in i skrymslet där det bakas bullar på morgonen och förtidsröstas resten av dagen.

I senaste EU-valet 2019 hade Hällefors det lägsta valdeltagandet av kommunerna i Örebro län. 44 procent av Hälleforsborna brukade då sin rösträtt i valet. I åldrarna 18-29 var det ännu lägre med bara 30 procent som valde att rösta.

För 20-årige Nathan Jonsson som utbildar sig till kock i Hällefors är det första gången som han kommer rösta i EU-valet, och han tycker att det går att få gott om information på sociala medier.

EU-val 2024

– Det är väldigt enkelt att få information och utbilda sig inom politik. Man formar sitt ställningstagande, speciellt nu med globala konflikter, säger Nathan Jonsson.

Förtidsröstar bakom skynke i matbutiken

För den som vill rösta redan före valdagen är det nu möjligt. På onsdagen öppnade förtidsröstningen i EU-valet, och i centrala Grythyttan sker det bakom ett skynke där bullar gräddas under morgonen.

Under dagen förvandlas det lilla skrymslet i matbutiken till valbås.

Efter man lagt i sin valsedel går man till kassan där personalen stoppar in den i en låst uppsamlingslåda. Vid lunchtid på onsdagen hade 8 personer varigt och röstat.

– Det är väl bra att ha det gjort, jag skulle ju ändå handla, säger Eva Edvardsson som tidigare var aktiv som miljöpartist i kommunen och ser det som viktigt att använda sin rösträtt.

Här kan du göra SVTs valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet