Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunlög Rasmussen ser att det är många barn som behöver läggas in på grund av en RS-virus infektion. Foto: Julia Olsson /SVT

RS-viruset fortsätter spridas – regionen går ut med särskilda råd

Uppdaterad
Publicerad

Barnkliniken på Örebro universitetssjukhus fortsätter att belastas av RS-viruset. Nu går Region Örebro län ut med råd om hur småbarnföräldrar skyddar sina småbarn från att bli smittade.

Äldre barn och vuxna blir ofta lindrigt sjuka av RS-viruset, men barn under ett års ålder kan få en svår hosta och andningssvårigheter.

Att många barn just nu drabbas av RS-viruset beror på att åtgärder för att stoppa coronaviruset även stoppade RS-viruset. När restriktioner nu försvunnit smittas därför fler barn som inte hunnit få ett skydd mot RS-viruset.

– Det viktigaste är att vi skyddar de allra minsta barnen, framförallt de som är yngre än sex månader. I perioder som de här kan föräldrar behöva överväga att ha äldre syskon hemma från förskolan om det är möjligt, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på USÖ.

Finns det förutsättningar för att andra säsongssmittor kan bli likande omfattande som RS-virus?

– Man kan absolut befara att det kan bli tuff influensasäsong också. Immuniteten bland befolkningen är inte lika stark och då finns det en risk att det kan slå kraftigare.  I år är det otroligt viktigt att personer i riskgrupp vaccinerar sig, säger Gunlög Rasmussen.

Region Örebro län går nu ut med råd för att spridningen av viruset ska minska. Råden är:

• Undvik att vistas på platser där det finns mycket folk

• Undvik att träffa förkylda personer

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller använd handsprit

• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk

• Barn med symtom ska stanna hemma från förskolan

För att skydda de minsta barnen under sex månader gäller följande, enligt regionen:

• Överväg att låta äldre syskon till barn under sex månader, som annars skulle vara på förskolan, vara hemma under den period när smittspridningen är som högst i samhället.

• Om spädbarnet är för tidigt fött eller har någon allvarlig hjärt-/lungsjukdom finns det anledning att vara extra försiktig och låta äldre syskon vara hemma.

• Lär äldre syskon att alltid tvätta händerna innan de leker med spädbarnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer