Fredrik von Essen, näringspolitisk expert vid branschorganisationen IT- och Telekomföretagen, berättar i videoklippet om vilka åtgärder de vill se för att öka kompetensförsörjningen inom IT-sektorn. Foto: Johannes Weckström /SVT

Fortsatt stora rekryteringsbehov inom IT-sektorn

Publicerad

I år var det tänkt att en ny rapport om kompetensbehoven inom IT-sektorn skulle släppas. Men pandemin satte käppar i hjulet. Enligt branschorganisationen IT- och Telekomföretagen är dock behoven fortsatt stora.

– Vi behöver folk och det har vi behövt länge, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert.

Den senaste rapporten släpptes 2017. Där konstaterades att branschen behövde tillföras kompetens med ytterligare ca 70 000 personer till år 2022. I år har en ny enkät hunnit skickas ut, men ännu ej sammanställts med anledning av pandemin. De preliminära resultaten visar dock på fortsatt stora behov.

– Även nu under corona så ser vi en viss avmattning hos aktörer som levererar till vissa branscher, men överlag är det fortsatt stora behov och stort underskott på IT-experter, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert hos branschorganisationen IT- och Telekomföretagen.

Nya kompetenser tillkommer

Det är i första hand inom back- och frontendprogrammering som kompetensbristen är som störst. Dessutom växer nya områden fram. Exempelvis finns allt större behov dataanalytiker inom AI och kompetens inom molntjänster.

I rapporten från 2017 lämnade branschorganisationen förslag på åtgärder för att Sverige inte skall halka efter digitaliseringsmässigt på grund av kompetensbristen. Fyra områden ringades in med förslag på åtgärder.

Hör Fredrik berätta hur det gått med dessa fyra förslag  i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.