Fortum waste solutions vill expandera sin avfallsanläggning i Kvarntorp. Foto: Samuel Boström/SVT

Fortum vill expandera – grannarna oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Oroade närboende var med när mark- och miljödomstolen var på Fortums anläggning i Kvarntorp för att bilda sig en uppfattning om företagets expansionsplaner. Men bolagets vd menar att man har tillräcklig kontroll på verksamheten.

Fortum waste solutions vill expandera sin avfallsanläggning i Kvarntorp. Under tisdagen var mark- och miljödomstolen på anläggningen för att informeras om verksamheten på platsen.

Närboende oroliga

Med var även några av dem som bor i närheten av anläggningen. Grannarna har ingenting emot expansionen, men de är oroliga för hur företaget hanterar verksamheten.

– Det brinner här alldeles för ofta och det är inga småbränder – det är konstant giftigt avfall som brinner. Det är ingen raketforskning, det handlar om att säkerhet måste få kosta pengar, säger Peter Lindvall som bor cirka en kilometer från anläggningen.

Respekterar oron

Fortum menar att de har respekt för grannarnas oro, men menar att de inte behöver oroa sig.

– Jag upplever inte att man behöver vara orolig för verksamheten, med alla de kontrollprogram och alla de åtgärder som vi har. Men man ska alltid ha respekt för bränder och brandrök, säger Hanna Eriksen vd på Fortum.

Tidigare har Fortum planerat för ett plastraffinaderi på anläggningen, men detta är inte längre aktuellt.

– Just nu ser inte vi någon affär i att ha ett plastraffinaderi här, säger Hanna Eriksen, som ändå säger att det däremot kan bli aktuellt i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.