Foto: SVT

Fotar med 150 år gammal teknik

Publicerad

Fotografen Hans Jonsson fotar nya bilder med en teknik som är 150 år gammal. I helgen ställer han ut sina fotografier på skoindustrimuseet i Kumla.

Vi träffar Hans Jonsson på hans fotoutställning i Kumla. För två år sedan började han använda en fototeknik som kallas för våtplåtsfotografi. Den uppfanns 1851, men ändå liknar resultatet de bilder som vi ofta ser i sociala medier. Bilder med filter från en modern fotoapplikation.

– Jag går till en dåtid för att skapa min framtid. Jag vill inte vara någon historisk fotograf, utan jag vill ta moderna bilder. Jag har jobbat som fotograf i många år, och när jag började som fotograf använde man händerna mer. Något som jag saknade när den digitala fotografin kom. Nu får jag blanda min kemi, och det är ett hantverk rakt igenom, säger Hans Jonsson.

Älskar sitt hantverk

Det märks att Hans Jonsson är en passionerad fotograf som älskar sitt hantverk. Och han är även en erfaren fotograf som tidigare rest jorden runt med sin kamera. Han har bland annat dokumenterat Gulfkriget i början av 1990-talet och artisten Monica Zetterlund på turné.

Men i helgen är det fokus på hans våtplåtsfotografier som nu ställs ut på skoindustrimuseet i Kumla.

En utställning med många ansikten och olika uttryck.

– Jag har alltid tyckt om att fotografera med stora kameror. Jag surfade på nätet och försökte hitta någon workshop i USA. Så hamnade jag på en sida med våtplåtsfotografi, och kände att de här är ju helt galet och något som jag vill hålla på med, säger Hans Johansson.

Hur länge kommer du hålla på med den här fototekniken?

– Jag kommer hålla på med det här tills jag dör. Mina fingrar kommer bli svartare och svartare, ”The black art” kallas det, säger Hans Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.