Långa köer på E20 vid Finnerödja. Foto: Privat Annika WallinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafiken på E20 vid Finnerödja igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inträffade flera olyckor på E20 mellan Laxå och Finnerödja. Flera lastbilar har dessutom fastnat i det hala väglaget och har hela dagen orsakat långa köer. Runt 22.30 var trafiken igång igen.

Räddningstjänsten larmades till en olycka i det norrgående körfältet mellan Finnerödja och Laxå vid lunchtid på torsdagen. När de var klara på platsen och lämnade var det fortfarande stopp i trafiken, vilket de rapporterade till Trafikverket. Flera lastbilar blev stillastående i det södergående körfältet och blockerade trafiken.

– Sedan började vi få flera 112-samtal om att det fortfarande var stopp vid 17.30-18-tiden, berättar Anders Lasses, vakthavande befäl vid Räddningsregion Bergslagen.

Lastbilschaufförer satt i bilkö i timmar

Annika Wallin är lastbilschaufför och satt i kö från klockan 11 till ungefär 18.

– Nu sitter jag på en mack i Laxå. Jag kunde vända lastbilen, så nu tar jag en kaffe och en välbehövlig korv. Det är fortfarande kö, men jag kom över en backe och kunde vända.

Hur var det att sitta där?

Det var väldigt tråkigt måste jag säga. Men det gick, jag lyssnade på radion för att få tiden att gå. Jag har inte sett en enda saltbil på vägen. Inte när jag satt där och inte inne i Örebro heller, trots detta snökaos. Hade dom varit ute med saltbil hade allt försvunnit idag, säger hon.

Även lastbilschauffören Marcus Bergqvist satt i bilkön under lite mer än åtta timmar under torsdagen. Enligt honom har inte vinterväghållningen varit tillräckligt bra och saltbilarna kunde inte komma fram.

– Jag kör mycket här och det brukar aldrig vara såhär illa. De brukar vara ganska snabba med att få bort ekipagen så jag vet inte riktigt vad dom sysslat med idag. Det kom några privatpersoner och bjöd på macka och kaffe. Det var väldigt snällt. Men det kanske Trafikverket kunde gjort.

Trafikverkets presstjänst uppgav under eftermiddagen att saltbilar som skickats från Örebro haft svårt att passera köerna som uppstått. Något som även räddningstjänsten erfor under utryckningarna tidigare under dagen. De uppgav vidare att väglaget på platsen blev extra besvärligt eftersom avsaknaden av saltning på grund av stoppet förvärrat halkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer