Linn Hammarbäck kommunicerar med hunden Fox genom att vifta, stampa och peka – både när de tävlar i agility och i det vardagliga livet. Foto: Emilie Pless/SVT

Linn och hunden Fox klarar hindren med hjälp av tecken

Publicerad

Under helgen arrangerades agilitytävlingen Juniettan vid Örebro brukshundklubb i Karlslund. Tävlande från hela landet deltog, med totalt 1 200 starter fördelat på två hinderbanor.

– Vi har fått låna hinder från Kumla brukshundklubb och kunde utöka tävlingen till två banor i år, säger Rebecca Wrigby som är arrangör och medlem Örebro brukshundklubb.

För Linn Hammarbäck och hunden Fox innebar helgen både blandat väder och blandade känslor.

– Vi har bara kört ett lopp idag och det var inget att skryta med precis. Igår var vi tvungna att stryka oss för att det var så dåligt väder, säger Linn Hammarbäck som tävlar för Örebro brukshundklubb.

Men efter regn kommer ju solsken. Linn och Fox avslutade sin tävlingshelg med ett helt felfritt lopp, och i slutet av månaden tävlar duon i svenska mästerskapen.

Har ett eget språk

Medan många andra tävlande ropade kommandon till sina hundar, som ”slalom”, ”tunnel” och ”genom”, så är hunden Fox döv och får kommandon genom att Linn stampar, pekar och viftar.

– Agility är en optimal sport tycker jag för att kunna köra med hund utan att behöva använda några verbala kommandon, säger Linn Hammarbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.