Foto: Tomas Oneborg/TT

Frågan om övervakning delar generationerna

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskamerornas vara eller icke vara i det offentliga rummet är en het fråga i dagsläget, men den delar också generationerna enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.

Av de 3650 svarande i undersökningen vill 7 av 10 se fler kameror på platser som bussar och torg.

– Förhoppningen med kamerorna är att de både ska förebygga brott och göra det lättare att i efterhand identifiera brottslingarna. När vi ställde samma fråga för fyra år sedan sa knappt sex av tio att de ville ha fler kameror, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

”En generationsfråga”

I åldersgruppen 55+ vill dock 83 procent se fler övervakningskameror, medan motsvarande andel i åldersgruppen 18-34 år är 52 procent.

– Det här verkar i högsta grad vara en generationsfråga. De som är födda på 80-talet eller senare är inte alls lika bekväma med övervakningen som de äldre är, säger Caroline Uliana.

Andra åtgärder för att minska brottsligheten som de svarande rankade högre än fler övervakningskameror var fler poliser, hårdare straff och fler förebyggande åtgärder som fritidsgårdar och utbildningsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.