Rekordmånga i sysselsättning med hjälp av stiftelsen Activa under 2017. Foto: Janerik Henriksson / TT

Funktionshindrade i sysselsättning – rekordår för Örebrostiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Activa i Örebro, som hjälper personer med olika funktionshinder till jobb eller studier, konstaterar att 2017 var det bästa året i stiftelsens historia. 106 personer i länet som annars skulle ha svårt att få jobb har fått chansen till arbete eller studier.

– En het arbetsmarknad där det råder brist på arbetskraft har definitivt hjälpt till, konstaterar Örjan Samuelsson, VD på Activa.

Men han ser också en samhällsförändring bakom de positiva siffrorna.

– Vi märker av större medvetenhet och socialt ansvarstagande hos arbetsgivare. Kanske hör det ihop med att vi diskuterar psykisk ohälsa på ett annat sätt nu. Idag tror jag att många fler inser att det kan drabba vem som helst.

Under året har Activa bland annat tecknat avtal med Region Örebro län om anställningar. Det tillsammans med lärlingsplatser och ett framgångsrikt samarbete med psykiatrin ser ut att ge fler personer möjlighet till sysselsättning även under 2018.

Om stiftelsen Activa

  • Stiftelsen Activa bildades 1989 av dåvarande Landstinget och Örebro kommun.  
  • Uppdraget är att fler personer med funktionsnedsättning och/eller långvarig ohälsa ska få chansen på arbetsmarknaden eller börja studera.  
  • Problembilden hos Actívas arbetssökande är ofta sammansatt med olika slag av funktionsnedsättningar som en del av problematiken som exempelvis Asperger och ADHD, olika slag av psykiatrisk problematik, kognitiva nedsättningar, lindrig utvecklingsstörning, rörelsehinder och medicinska handikapp.  
  • Vanligt är också att personerna har flera funktionsnedsättningar kombinerat med kort utbildning, ingen eller svag förankring på arbetsmarknaden och social problematik.  
  • Activa har idag ett fyrtiotal anställda och verkar över hela länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.