Emma Bratt tävlade i plattsättning. Foto: SVT

Framtidens byggmästare ger sina bästa tips till hemmafixare

Publicerad

Elever från tre byggprogram i länet gjorde under onsdagen upp i Byggkampen. SVT Nyheter Örebro passade självklart på att samla in de bästa tipsen hur man fixar golvet, träväggen eller plattorna på bästa sätt.

Byggelever från Tullängsskolan i Örebro, Alléskolan i Hallsberg och Lindeskolan i Lindesberg gjorde under onsdagen upp i Byggkampen.

– Syftet med tävlingen är dels att uppmuntra våra elever till att utvecklas inom sitt yrke. Dels att höja status för byggyrket och få fler elever att välja Bygg- och anläggningsprogrammet, säger Tomas Pettersson, lärare på programmet.

Tävlar om plats i yrkes-SM

Många nyfikna högstadieelever befann sig i Tullängsgymnasiets bygghall när eleverna tävlade i tegelmurning, plattsättning och trävägg.

Vinnarna från dagen gick vidare vidare till regionfinalen som är sista steget i uttagningen till yrkes-SM.

Och tipsen från de blivande byggarna var många när SVT Nyheter Örebro gjorde ett nedslag.

– Mitt tips till den som ska fixa hemma är att använda vattenpass och se till att allt blir rakt, säger Edvin Bernhardsson som tävlade i att göra en trävägg.

För fler tips kolla in klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.