Regionen lanserar vårdapp – för barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsmottagningen på Karlskoga lasarett testar nu att erbjuda videosamtal för föräldrar till sjuka barn i åldrarna noll till sex år. Med den nya vårdappen vill mottagningen öka tillgängligheten så att fler föräldrar når fram och får rätt vård för sina barn.

– Behovet är stort, det är många som ringer och för att minska trycket på barnakuten vill vi erbjuda rätt vårdnivå, säger Sara Jansson, enhetschef för specialistmottagningarna på Karlskoga lasarett.

För att utveckla vårdverksamheten i Karlskoga, och för barn i hela Region Örebro län, genomfördes ett pilottest i december med lyckat resultat. Den 4 april lanserades den nya tjänsten där föräldrar kan boka videosamtal via 1177 eller genom att ladda ner appen ”Digital mottagning”, där videosamtalet hålls. Under videosamtalen kan vården avgöra om barnet behöver åka in eller om det kan stanna hemma.

Komplement till övrig vård

Det kommer finnas bokningsbara tider tre dagar i veckan, därefter kommer tiderna utökas gradvis. För att kunna boka behövs e-legitimation.

– Det här är ett jättebra komplement med hög kvalitet som vi hoppas är här för att stanna och för att utvecklas ännu mer framöver, säger Sara Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.