Från mammornas vilodag till kommersiell högtid

Publicerad

Landets mammor firas med sång, blommor och presenter när mors dag fyller 99 år.

– Det är en viktig högtid att fira, säger Emelie Balstedt.

Det har gått 99 år sen författaren Cecilia Bååth-Holmberg introducerade mors dag i Sverige efter inspiration av den amerikanska upplagan.

Året efter gavs det också ut en skrift som förklarar att modern denna dag ska få ledigt från hushållssysslorna. Svenska flaggan ska hissas och mor ska hälsas om morgonen med en sång av barnen. Och eftersom mor är ledig är det just barnen som ska städa, laga mat och diska. Senare till eftermiddagskaffet hålls en högtidlighet där även husets far medverkar.

Affärer vill sälja

Men med samhällets utveckling har även mors dag blivit någonting annat än det var förr.

– Det märks på affärerna att de försöker sälja saker. Jag ska fira både svärmor och mamma, och så hoppas jag att jag själv också blir firad, säger nyblivna mamman Agnes Falk.

På Hanna förskola i Örebro har barnen tränat på sånger inför mors dag. I klippet ovan kan du se vad barnen säger om sina mammor.

Mors dag

Mors dag firas på olika datum runt om i världen. I Sverige firas högtiden sista söndagen i maj.

Utdrag från Mors dags-skriften som gavs ut 1920

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Källa: Nordiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.