Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1997 nyinvigdes bostadsområdet som fick namnet Polstjärnan i Hällefors. Starta klippet för att följa med en resa från den tiden till nutiden. Foto: SVT

Från ögonsten till huvudvärk – nu ska bostäder i området Polstjärnan i Hällefors rivas

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sen var bostadsområdet Polstjärnan i Hällefors en av kommunens kronjuveler i den konstsatsning som då gjordes. Nu är det ett av de områden där bostadsbolaget kommer riva hus i höst.

I mitten av 1990-talet satsades 2,4 miljoner kronor på konst när det gamla 70-talsområdet Diakonen i Hällefors skulle rustats upp. Området pånyttföddes som Polstjärnan med 20 konstverk av flera konstnärer.

Området fick stor uppmärksamhet, inte bara i Örebro län utan i hela landet och även utomlands, tillsammans med övriga konstsatsningar som Hällefors kommun gjorde.

I dag är området nedgånget och många av de 130 lägenheter som Hällefors kommun ska riva i år finns i Polstjärnan.

Vivianne Pettersson är opolitisk ordförande i styrelsen för Hällefors bostad AB sedan några år tillbaka, och beklagar att Polstjärnan utvecklats som det gjort.

– Området har inte fått den omvårdnad och omsorg som det borde fått, säger hon, och fortsätter:

– Då står man ju inför att rusta upp det eller också så tar man bort det och gör något annat. Och det är mycket dyrare att rusta upp området.

Starta klippet för att se bilder från invigningen av Polstjärnan och höra vad som kommer hända med konsten i området nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De första tio åren minns som jag som att det var väldigt trevligt”, berättar Thomas. Här återser han sitt gamla bostadsområde som nu är nästan helt övergivet och ska rivas. Foto: SVT/Jonas Kraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.