Foto: TT/SVT

Från tiggeri till bärförsäljning – EU-migranter hittar nya inkomstkällor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mynt och sedlar minskar i tiggarnas muggar. En del av EU-migranterna har nu i höst börjat sälja lingon och blåbär istället för att tigga.

2017 fanns det cirka 4 800 utsatta EU-medborgare i Sverige och i Örebro län uppskattar länsstyrelsen att det finns några hundra. De flesta kommer från Bulgarien och Rumänien.

Men inkomsterna har sjunkit och en man som SVT har pratat med säger att han nu får mellan 100 och 200 kronor per dag. Polisen i Lindesberg har sett att fler EU-migranter har börjat sälja lingon och blåbär istället för att tigga.

Inget förbud i länet

Hittills är det bara fem kommuner i Sverige som har infört tiggeriförbud men diskussioner om en reglering eller ett införande av ett förbud pågår i flera andra kommuner. I Örebro län är det ännu ingen kommun som har förbjudit tiggeri. 

– Jag tycker det verkar konstigt att införa ett förbud mot tiggeri. Det är ju jättemånga som står med bössor. Lions, ska de också ha förbud mot det? Det verkar konstigt, säger Bengt Arvidsson.

– Jag vet ju inte om det är för deras skull de sitter där eller om det egentligen är för någon annans skull. Därför stöder jag oftast inte det heller, säger Andreas Binning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.