Frätande vatten läckte från Eon:s deponi – nu byggs den om

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan upptäcktes det att lakvatten från Eon:s deponi i industriområdet Berglunda väster om Örebro var frätande. Grannar blev oroliga och Eon vidtog tillfälliga åtgärder för att snabbt bromsa lakvattnets framfart. Nu har man fått tillstånd att bygga om deponin för att få till en långsiktig lösning.

På deponin har Eon förvarat aska från värmeverket i över 20 år och det var i samband med att askan grävdes ner för att göra plats åt biobränsle som frätande vatten började sippra ut i omgivningarna.

– Träden kan dö och djur som dricker kan bli förgiftade. Men i nuläget ser jag ingen fara för människor, sa Eon:s produktionschef Azra Sapcanin till SVT februari 2020.

Stefan Josefsson äger marken bredvid deponin och för honom har det frätande vattnet varit en oro.

– Jag tror inte man har grepp om vad som kunde ha hänt om det fått påverka omgivningen. Det är bara en mardröm, vattnet kan förflytta sig kilometervis och det påverkar oss alla om vi inte kan använda vattnet.

Byggde ett reningsverk

Höga pH-värden uppmättes i intilliggande diken så bolaget fick leda om vattnet och rena det i provisoriska dammar vilket stoppade föroreningarna. Men det var ingen långsiktig lösning så parallellt har man projekterat och sökt tillstånd för att bygga om deponin.

Nu är papprena klara och idag togs första spadtaget för mångmiljonprojektet. Det som ska ske är bland annat att deponin, en yta som motsvarar 20 fotbollsplaner, ska asfalteras.

– Det handlar om att se till att regnvatten inte kan komma i kontakt med askan, vi behöver lägga på en tät asfalt. Sen handlar det om att gräva diken som kan samla upp det lakvatten som ändå bildas, säger Rufus Ziesig, anläggningsansvarig på Eon:s deponi.

Stefan Josefsson, som äger marken berdvid deponin, är lättad nu när arbetet kommit igång. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.