Mannen frias eftersom utredningen har brister, menar tingsrätten. Foto: SVT /TT

Frias för vådaskott som träffade brodern

Publicerad

När slutstycket till älgstudsaren sattes tillbaka brann ett skott oavsiktligt av och träffade den äldre brodern. En 21-årig man som stått åtalad för grovt vållande av kroppsskada frias nu, eftersom utredningen varit bristfällig, menar Örebro tingsrätt.

Det var i juli 2015 som mannen tillsammans med sin bror var på en pizzeria i Lindesberg efter övningsskjutandet på en skjutbana. Vapnet låg kvar i sitt fodral i bilens bagageutrymme och slutstycket tog han med sig in på pizzerian.

När de åter skulle sätta sig i bilen och mannen satte tillbaka slutstycket han haft med sig in på pizzerian i älgstudsaren, brann ett skott av.

Kulan träffade mannens äldre bror som just satt sig i bilens baksäte. Han skadades allvarligt.

Bristfällig kontroll

Vid den efterföljande utredningen, som senare ledde till väckt åtal om grovt vållande till kroppsskada, menade åklagaren att mannen inte tillräckligt noga kontrollerat att patroner inte fanns kvar i vapnet.

Mannen själv har hävdat att han efter skjutningen på övningsbanan utförde korrekt ”patron ur”, men att det kan ha varit fel på vapnets magasin som gjorde att en patron inte syntes vid kontrollen.

Hans egen teori var att magasinet var felaktigt och att den bitvis skumpiga bilfärden till pizzerian senare gjorde att en patron i magasinet skakats fram och oavsiktligt hamnat i loppet på älgstudsaren.

Nekade grundlig undersökning

Polisens tekniker, som senare undersökte vapnet för att utröna hur det kunde fyras av utan att avtryckaren påverkats, kunde inte hitta någon orsak till varför.

Men just teorin om ett eventuellt fel på magasinet undersöktes aldrig djupare, trots att både den åtalade mannen och hans försvarsadvokat begärt detta. Det avslogs av åklagaren. 

Åtalet ogillas

Därmed menar tingsrätten att det finns en brist i utredningen, eftersom det inte är konstaterat om magasinet kan ha varit defekt vid tillfället. De ogillar därför åtalet och friar mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer