1999 beslutade riksdagen om en rad miljömål som siktade mot 2020. Målen nåddes inte och nu siktar man istället på 2030. Men enligt den senaste rapporten för länet krävs ett trendbrott i utvecklingen för att fler mål ska kunna nås. Och det krävs fysiska åtgärder och styrmedel.
– Vi behöver skynda på arbetet i den gröna omställningen, både i Sverige och i länet, säger Lena Rådström Baastad, landshövding och chef för Länsstyrelsen i Örebro län.
Vad tror du om möjligheten att nå miljömålen till 2030?
– Jag tror att det är för tidigt att säga att vi inte kommer uppfylla fler mål, men vi behöver skynda på arbetet och det händer mycket bra i Örebro län.
Regionalt arbete för minskade utsläpp
För att öka takten i klimatomställningen och få med fler på tåget startades det ett energi- och klimatråd i Örebro län för två år sedan. Rådet är ett samarbete mellan bland annat länsstyrelsen, Region Örebro län, näringslivet och länets kommuner. Tillsammans vill man få ner utsläppen, men några uppsatta mål finns inte.
– Vi har målbilder och kan vi få ner utsläppen inom transportsektorn, energiförbrukningen i våra fastigheter och våra skolkök så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Lena Rådström Baastad, ordförande i rådet.
Hon lyfter att det finns mycket att göra, inte minst när det gäller vilka krav som ställs inom offentliga upphandlingar.
– Det är ett område som kan utvecklas och ett arbete som jag ser att vi behöver skynda på.