Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Lena Rådström Baastad, landshövding och ordförande i energi- och klimatrådet, berättar om länets miljömål. Foto: David Fiedler/SVT

”Frisk luft” enda miljömålet som är nära att nås i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt att nå miljömålen i Örebro län. Trots att Länstyrelsen jobbat med dem i drygt 20 år är det bara ett som är nära att nås – målet om ”frisk luft”.

1999 beslutade riksdagen om en rad miljömål som siktade mot 2020. Målen nåddes inte och nu siktar man istället på 2030. Men enligt den senaste rapporten för länet krävs ett trendbrott i utvecklingen för att fler mål ska kunna nås. Och det krävs fysiska åtgärder och styrmedel.

– Vi behöver skynda på arbetet i den gröna omställningen, både i Sverige och i länet, säger Lena Rådström Baastad, landshövding och chef för Länsstyrelsen i Örebro län.

Vad tror du om möjligheten att nå miljömålen till 2030?

– Jag tror att det är för tidigt att säga att vi inte kommer uppfylla fler mål, men vi behöver skynda på arbetet och det händer mycket bra i Örebro län.

Regionalt arbete för minskade utsläpp

För att öka takten i klimatomställningen och få med fler på tåget startades det ett energi- och klimatråd i Örebro län för två år sedan. Rådet är ett samarbete mellan bland annat länsstyrelsen, Region Örebro län, näringslivet och länets kommuner. Tillsammans vill man få ner utsläppen, men några uppsatta mål finns inte.

– Vi har målbilder och kan vi få ner utsläppen inom transportsektorn, energiförbrukningen i våra fastigheter och våra skolkök så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Lena Rådström Baastad, ordförande i rådet.

Hon lyfter att det finns mycket att göra, inte minst när det gäller vilka krav som ställs inom offentliga upphandlingar.

– Det är ett område som kan utvecklas och ett arbete som jag ser att vi behöver skynda på.

Nära att nås:

Frisk luft

Uppnås ej, positiv trend:

Bara naturlig försurning

Uppnås ej, neutral trend:

Ingen övergödning

Levande sjöar och vattendrag

Levande skogar

God bebyggd miljö

Uppnås ej, negativ trend:

Ett rikt odlingslandskap

Ett rikt växt- och djurliv

Uppnås ej, oklar trend:

Giftfri miljö

Myllrande våtmarker

Grundvatten av god kvalité

Följande mål mäts inte regionalt:

Begränsad klimatpåverkan

Skyddande ozonskikt

Säker strålmiljö

Källa: RUS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.