Fritt vårdval – men bara i teorin

Uppdaterad
Publicerad

Hälsooch sjukvårdslagen ger medborgarna rätt att välja vård var dom vill. Men enligt politikerna är det istället geografin som får avgöra när resurserna inte räcker.

Redan för ett år sedan kritiserades Örebro läns landstinget för att man bröt mot Hälso- och sjukvårdslagen när medborgarna inte fritt kan välja vilken vårdcentral de vill.

”Landstinget får inte begränsa den enskildes val till ett visst geografiskt område inom landstinget” heter det i lagens femte paragraf.

Men det är precis vad som sker, när man ringer till en vårdcentral och nekas vård.

Personalen får ta striden och med hänvisning till resursbrist få patienterna att välja den närmaste i stället för den önskade vårdcentralen.

-Orsaken är oftast att vi har en dålig bemanning eller brist på läkare som gör att vi inte fullt ut kan leva upp till det fria vårdvalet, säger Håkan Bergman (s), landstingsråd.

Följden blir att dom människor som bor närmast en dåligt bemannad vårdcentral få den sämsta vården.

Från både tjänstemän och politker hävdas att det fria vårdvalet gäller, men alltså inte är genomförbart så länge det är brist på personal. Och när den är avhjälpt finns det inget svar på.

-Jag kan inte säga när vi kommer att ha den ideala bemanningssituationen, säger Håkan Bergman.

Efter en kritiska revisionsrapport beslöt landstinget i våras att förbättra bemanningen på vårdcentralerna, att göra en översyn av primärvårdens brister och studera de konflikter som kan finnas mellan ett fritt vårdval och att få vård i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.