Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här transplanterar Andreas Walldén ett fungerande moderkort från en trist gammal kontorsdator till en blivande speldator. Den ska bli en efterlängtad julklapp. Foto: Johannes Weckström /SVT

Frivilliga lagar datorer som skänks till barn

Uppdaterad
Publicerad

Resurssvaga barn och unga riskerar ofta att hamna utanför när kompisar allt mer umgås digitalt. Frivilliga i hjälporganisationen ”Barnens dator” i Örebro har därför under ett år startat upp en speciell hjälpverksamhet.

– Hittills har vi lämnat ut ungefär tolv datorer, berättar Daniel Moqvist, en av initiativtagarna.

Följ med in i fabriken där de frivilliga knåpar på.

I en verkstadslokal i Örebro, där man normalt servar enorma industrielmotorer är det helglugnt. Men inte tomt. På väggarna hänger jätteskiftnycklar och släggor, som med svordomar och rostlösningsolja inleder renoveringsfaser till vardags. Det som sker denna adventssöndag är någonting minst lika stort.

I ett hörn står några pallar med gammal datorutrustning som skänkts från företag och privatpersoner. Lika fort som pallarna dök upp ska de bort när dagens frivilligarbete är klart. Tre killar pillar med små skruvar, kopplar kontakter och skiftar moderkort mellan datorchassin.

Tobias Lelo har varit intresserad av datorer sedan barnsben och hjälper mer än gärna till med att laga datorer på sin fritid.

– Jag vet själv hur det är. Vi hade det inte så lätt när jag var liten, men jag hade min morbror som hjälpte mig, säger Tobias Lelo, som haft ett datorintresse sedan barnsben.

Ska bli julklapp

Idén handlar om att stycka gamla trasiga datorer och filea ut fungerande delar. De sätts sedan samman till fungerande maskiner som sedan skänks.

– Den här datorn ska gå till en autistisk tjej. Hon ska få den i julklapp faktiskt, berättar Andreas Walldén.

Tjejen har hört av sig till dem, eftersom hennes familj inte har råd med de mellan 6000 och 7000 kronor som krävs för att köpa en hyfsad speldator.

Daniel Moqvist är en av de som var med och startade Barnensdator.

– Man behöver ju kunna datorer i dagens samhälle. Det behöver alla barn kunna, för det är så framtiden ser ut helt enkelt, säger Daniel Moqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer