Ingen Äppelfestival på Naturens Hus i år. Det finns ingen frukt. Foto: Anders Wiklund / TT

Frosten tog äpplena – festival ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga Äppelfestivalen på Naturens Hus i Örebro har fått ställas in. Anledningen: det finns för få äpplen.

Det skulle som vanligt ha blivit äppelutställning med äppelfika, sortbestämning, tipspromenad och äppelmusttillverkning och mycket mer. Men årets äppelfestival har fått ställas in på grund av bristen på frukt.

– Det är ett förskräckligt dåligt äppelår konstaterar Tomas Bergkvist på Örebro kommun som är med och arrangerar Äppelfestivalen. Ett och annat träd som har blommat då det inte var kallt i våras kan bära frukt men över lag är det dåligt. Det kan mycket möjligt vara den sämsta skörden på 50 år.

Får inte tag på frukt

Alnängarnas koloniförening som brukar vara med på Äppelfestivalen rapporterar stor brist liksom Adolfsbergs trädgårdsförening. Av Miljövårdscentrums 35 olika sorter är det fyra som ger frukt.

– Mannen som brukar vara med och visa hur man gör egen äppelmust får inte heller tag på frukt, konstaterar Tomas Bergkvist.

Men bristen är långt ifrån lokal. Hela norra Europa har brist på äpplen efter att köldknäppen satte in samtidigt som den stora äppelblomningen. Följden kan nu bli att äppelpriserna kommer att gå upp i vår.

Ändrar koncept till kommande år

Årets festival skulle ha blivit den femte i ordningen men efter årets dystra resultat funderar Tomas Bergkvist funderar som bäst på om det inte är läge att göra om konceptet till nästa år.

– Man kanske skulle ändra det till att omfatta hela höstskörden med äpplen, rotfrukter och andra frukter. För det är ju trots allt en uppskattad festival med många besökare och då skulle vi inte vara lika sårbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.