Foto: Maria Norman-Moritz

Fru Gårman på 20-30 platser i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro såg en sådan skylt vid Fridhemsbergs förskola och ville ta reda på hur många ”Fru Gårman”- skyltar som det finns i Örebro kommun.

Enligt Transportstyrelsen är det sedan den 1 januari 2009 möjligt att använda märket ”Fru Gårman”. Myndigheten har ingen statistik över hur många sådana skyltar det finns i landet.

Enligt informationen från tekniska förvaltningen i Örebro kommun sitter det runt 20-30 ”Fru Gårman” skyltar uppsatta vid övergångsställen.

– Information jag fått från kollegor är att det sitter bland annat på Åkerbärsgatan och Trollbärsgatan, det är relativt nybyggda passager, säger Stefan Lange som är trafikingenjör vid tekniska förvaltningen.

Valet, om det ska vara en kvinnlig eller manlig figur på skylten, kan bygga på förslag från flera håll, säger Stefan Lange.

– Det är flera som kan vara inblandade i en sådan sak, exakt varför man valt det på de här platserna vet jag inte.

Frågan om vilken skylt som monteras upp, är inget som varit uppe för politisk diskussion i tekniska nämnden, säger nämndens ordförande Charlotte Edberger Jangdin (C).

– Jag har varit tio år i nämnden och jag kan inte påminna mig om att vi har haft uppe frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.