Trångt på bussen i morgontrafiken i Örebro – hör kollektivtrafikchefen som situationen. Foto: Sofi Röjlar/SVT

Här trängs resenärerna på bussen i rusningstrafik

Uppdaterad
Publicerad

Flera åtgärder har gjorts för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Men när SVT:s reporter åker stadsbuss i Örebro i morgontrafik är det trångt bland resenärerna.

– Vår ambition är att det inte ska se ut såhär, kommenterar kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson.

Hur många personer som får vara samtidigt på en buss är inte bestämt, men resenärerna själva har en del av ansvaret att hålla avståndet. Den andra delen ligger hos chauffören som ska skylta om till fullsatt när det inte längre går att hålla avstånd.  

Knapp ska signalera när det är fullsatt

Varje buss har en knapp som tänker meddelandet som visar att bussen är full och då är tanken att resenärer inte ska kliva på bussen. Den används ungefär tio gånger per dag.

Enligt kollektivtrafikchefen har förarna fått tydlig information när det gäller hur knappen ska användas. Men trots åtgärden är det svårt att kontrollera hur många personer som kliver på bussen. 

– Om bussen stannar för att släppa av en resenärer, så det kan hända att det kliver på lite för många resenärer. Det är svårt för föraren att bromsa det flödet, säger Fredrik Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.