Foto: SVT

Funktionsnedsatt – då är det svårt att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten har inte varit så här låg i Örebro län på fem år ändå ökar arbetslösheten bland personer som har en funktionsnedsättning.

– Det är inte motivationen hos de arbetssökande som är problemet utan det är att verkligen få tillgång till arbetsmarknaden, säger Örjan Samuelsson som är verksamhetschef på stiftelsen Activa i Örebro.

Activa arbetar med att på olika sätt öka möjligheterna för människor med någon form av funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarkanaden, genom samarbeten med Arbetsförmedlingen och företag.

Se tillgången – inte hindren

Frågan om hur arbetsmarknaden i länet ska bli mer tillgänglig och inkluderande har diskuterats under förmiddagen på Örebro slott. Representanter för företag, kommuner, organisationer och Arbetsförmedlingen deltog och fokus låg på att se tillgången och inte hindren.

– Man fastnar i att se problemen istället för att fokusera på förmågan hos människor, säger Örjan Samuelsson. Jag tycker att det behövs ett stöd till både till arbetsgivare och till den som är arbetssökande så att alla börjar tänka på ett annat sätt.

Begränsat urval

Linn Wikström Larsson har sökt jobb sedan hon tog studenten 2011 och det har inte varit helt lätt, berättar hon.

– Jag är hörselskadad och jag har ADHD och det begränsar mitt arbetssökande en hel del. Det är svårt att hitta ett jobb som passar, säger Linn Wikström Larsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer