Foto: Louise Gustavsson/SVT

Örebro universitet om högskolefusket: ”Det är så bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på Örebro universitet har tagit sig in på attraktiva utbildningar genom att fuska på högskoleprovet, det avslöjar SVTs Uppdrag Granskning. Men att komma åt fusket handlar inte bara om att ha bättre kontrollfunktioner, utan om värderingar i samhället, menar Anna-Karin Andershed på Örebro universitet.

På Örebro universitet är man inte ovan vid fusk. Studenter som försöker ta den enkla vägen på tentamen med fusklappar och insmugglade mobiler, eller helt sonika kopierar delar av uppsatser från nätet, förekommer med jämna mellanrum.

– Man kan alltid dra till med att vi behöver bättre kontrollmekanismer för att komma åt fuskarna, säger prorektor Anna-Karin Andershed på Örebro Universitet.

– Men i grund och botten handlar det om värderingar och hur långt vissa är beredda att gå.

Agerar om man upptäcker fusk

Nu avslöjar Uppdrag Granskning också att studenter på Örebro universitet tagit sig in på utbildningar genom att fuska på Högskoleprovet.

Själva antagningen ansvarar inte universitetet för, det gör UHR, Universitets- och högskolerådet. Men antagningsbeslutet gör universitetet, och de kan även återkalla det.

– Får vi besked från UHR om att någon fuskat sig in så agerar vi såklart. Samma om vi upptäcker att någon är här på falska meriter.

Krossar framtiden för andra

Men trots rutiner kan ORU konstatera att fusket finns.

– Det är så bedrövligt, menar Anna-Karin Andershed. Inte minst för att det krossar framtiden för studenter som kämpat på riktigt för att ta sig in på en plats.

Läser viktiga utbildningar

Att fuskarna dessutom upptar platser på utbildningar som läkarprogrammet, civilingenjörsprogrammet och juristprogrammet gör det hela extra bekymmersamt.

Visserligen kanske en del fuskare inte klarar utbildningen och får lämna den, men Anna-Karin Andershed ifrågasätter även de studenter som klarar sina utbildningar trots att de tagit sig in på felaktiga meriter.

– I slutänden handlar det inte om att plugga och lära sig saker utantill. Det handlar om att vi i vårt samhälle vill ha kritiska och reflekterande medborgare som bidrar till demokratin.

– Ska vi då verkligen ha människor på samhällsbärande poster som visat att de står över normer och regler? frågar sig Anna-Karin Andershed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.