Foto: SVT

Galleri Örsta som en långkörare på Broadway

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals besökare tar sig varje år till den glittrande klossen i Kumla som är Galleri Örsta. Många vill också få möjlighet att ställa ut sin konst hos ägarna Anders och Birgitta Fasth. På onsdagen fick de ta emot Region Örebro läns kulturpris.

Anders Fasth, Galleri Örsta

Intervju börjar med att Anders Fasth ber mig ringa upp om ett par timmar. 100-tals konstverk ska packas in i en lastbil och då får man hugga i, även som gallerist och pristagare.

– Jo men vi blev jätteglada jag och min fru, säger han senare. Alltid kul att bli uppmärksammad för något man gör.

Bra att bygga under lågkonjunktur

Birgitta och Anders Fasth hade drivit galleri i nästan 25 år när idén om att bygga nytt kom. Det var 2010 och lågkonjunktur men det var egentligen bara till fördel menar Anders

Birgitta Fasth, Galleri Örsta

.

Läs också: Drömmen om en konsthall förverkligad

– Med facit i hand blev det ju lite billigare att bygga då och det har nog aldrig varit så lätt att få tag på byggjobbare. Det tänkte vi faktiskt på.

Satsningen slog väl ut. Författaren Håkan Nesser skriver i galleriets katalog ”Detta är inte en plats. Detta är en anhalt i tiden.” Varje år kommer tusentals besökare till Galleri Örsta och mängder med konstnärer står på rad för att få ställa ut sina alster.

– Det är klart att det är roligt men det är vi som bestämmer vad vi vill ställa ut, poängterar Anders. Dels vill vi visa det som är mest intressant i vår egen region men däremellan har vi haft förmånen att få visa några av Nordens främsta konstnärer.

Som en gammal långkörare

De senaste åren har besöksantalet exploderat.

– Men det som är roligast är ju att det vid varje utställning kommer nya människor som aldrig varit hos oss tidigare. Det börjar kännas som en långkörare på Broadway det här!

Vad gör ni om tio år?

– Vi fyller 63 i år så om tio år är vi 73. Jag har tidigare sagt att jag kan tänka mig att jobba till 70, om man får ha hälsan i behåll. Men det återstår att se. Jag hoppas att Galleri Örsta finns kvar i alla fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer