Gamla fick vänta fem veckor på att duscha

Uppdaterad
Publicerad

Boende på ett vårdhem i Örebro kommun ska inte ha fått duscha på upp till fem veckor. Flera ska ha haft ovårdade naglar med svampinfektion och andra har haft eftersatt munhygien.

En inspektion tidigare i år av ett äldreboende som drivs av Örebro kommun resulterade i skarp kritik. Bland annat visade det sig att flera patienter fått vänta fem veckor med att duscha och att många hade ovårdade naglar med svampinfektioner och dålig munhygien.

Vissa patienter har fått ligga kvar i sängen större delen av dagen och det har varit ostädat på många enskilda rum. Det har också funnits brister i hur trygghetslarm besvarats.

Kommunens egen utredning visar att det funnits en kultur på boendet som gjort att personalens kunskap och omtanke om de enskilda brustit och att rutiner inte följs. Samarbetssvårigheter och informella har spätt på beteendet.

Nu har en handledare gått in i organisationen för att skapa struktur och styra upp. Personalstyrkan har också ökats.

Inspektionen för vård och omsorg ser allvarligt på händelserna och att de skett så systematiskt över tid. Idag gör nämnden bedömning att nödvändiga åtgärder vidtagits och att ärendet kan avslutas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.