Spyridon Kilaidakis är chefsöverläkare på Beroendecentrum i Örebro. I klippet beskriver han bland annat olika tecken på att man är beroende av alkohol. Foto: SVT/ Anders Nord

”Arvet har stor betydelse för om du blir beroende”

Uppdaterad
Publicerad

Spyridon Kilaidakis är chefsöverläkare på Beroendecentrum i Örebro, han tycker att vi måste börja prata om alkoholens negativa konsekvenser och sluta idealisera drickandet.

Att studenter tillhör en riskgrupp när det gäller alkoholkonsumtion beror delvis på att de befinner sig i en miljö med mycket alkohol menar Spyridon Kilaidakis.

– Man dricker för att bli mer social och hänga med på alla fester och en del använder alkohol för att hantera den vardagliga stressen, säger han.

Vilka blir beroende?

– Arvet har stor betydelse. Vissa utvecklar ett alkoholberoende snabbare än andra.

De personer där alkoholen har en radikal snabb effekt på beteendet, en effekt som personen ifråga uppskattar, löper också stora risker att utveckla ett beroende berättar Spyridon Kilaidakis.

– Det kan till exempel handla om att man blir av med ångest om man dricker.

Vad kan omgivningen göra för att hjälpa en person att avstå från alkohol?

– Vi måste börja prata om alkoholens negativa konsekvenser i våra liv eller för vårt beteende. Det finns en vanlig missuppfattning om att små mängder alkohol är bra. Alkoholen skadar mer än det hjäper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.